dinsdag 30 april 2013

Groene activiteiten

Na de oranje 30 april is er weer veel groen te doen in mei, juni en juli.

2e helft mei: Groen compliment voor je tuin.
De IVN-werkgroep gaat bewoners in een aantal straten een groen compliment geven voor hun groene voortuin.

Zondag 26 mei 11 uur - Eten uit de natuur
Startplaats: bushalte aan de noordkant van station Diemen centrum.
Organisatie: Diemer Platform Spoorzicht Groen
Kosten: vrijwillige bijdrage voor de onderhoudspot Spoorzicht
Kleding: Trek stevig, waterbestendig schoeisel aan.
Meer informatie: natuurindiemen@gmail.com

Donderdag 13 juni 20 uur - film More than honey
Door: Theater De Omval, incl. lezing van Maartje Smits, imker.
Markus Imhoofs confronterende en overdonderende documentaire over de bij en de bijensterfte, met in het achterhoofd woorden van Albert Einstein: “Als de bij uitsterft, heeft de mensheid nog vier jaren te gaan”.

Zondag 7 juli 10-14 uur - Flora en vlinders Diemer Vijfhoek
Start: Boerderij Zeehoeve, bij de fietsenstalling
Dit is een halvedag-excursie, waarbij halverwege gepauzeerd wordt. Neem dus een lunchpakketje mee. Na afloop kunnen mensen op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het mooiste terras van Diemen bij fort Diemerdam: Paviljoen Puur. Informatie: natuurindiemen@gmail.com

zaterdag 20 april 2013

Ringslangen in het Diemerbos

Op de natuurwerkdag van IVN Diemen en Staatsbosbeheer hebben natuurvrijwilligers drie broedhopen voor ringslangen aangelegd. Dit jaar met hulp en advies van Pieter de Wijer, ringslangonderzoeker. Tijdens de koffiepauze wist Pieter al snel een ringslang te vinden, die aan de oever lag te zonnen. Het was een volwassen vrouwtje, we hopen dat ze in juni haar eieren in een van onze broedhopen zal leggen. Zie het fotoalbum.

De ringslang is een niet-giftige slang die voorkomt in de natte natuur van Diemen. In het voorjaar leggen de vrouwtjesringslangen hun eieren in een broedhoop. Door de broeiwarmte in deze broedhopen (of broeihopen) worden de eieren uitgebroed. Vroeger maakten ze gebruik van een mesthoop of hoop afval bij boerderijen. Nu helpen natuurvrijwilligers de ringslang door op gunstige plaatsen broedhopen aan te leggen.

Door deze broedhopen in het Diemerbos houden we de verbinding in stand tussen leefgebieden van ringslangen bij de Vechtplassen, Driemond, via het Diemerbos en de Diem naar de Diemerzeedijk (IJburg) en Waterland. 

Grond en bodem van je tuin

Is grond de bodem van je tuin, of is de bodem de grond van je tuin? Beide waar! Dit was het thema van de tweede les van de tuinencursus van IVN Diemen.
De grondsoort (en zonligging) bepaalt wat er wil groeien in je tuin. En die planten gaan pas goed groeien door een gezond bodemleven. In de bovenste 30 centimeter van je tuingrond leven de nuttige wormen, bacteriĆ«n en schimmels  die dode plantenresten, compost en mest afbreken tot mineralen. Die mineralen voeden de planten. Het is dus een goed idee zuinig te zijn op die bodem met bodemleven.
In Diemen zakt de grond door de veenlaag eronder en moeten we vaak onze tuin weer ophogen. Van onze docent Gert Snoei kregen we het advies dat het beter is ieder jaar een beetje op te hogen en dit te mengen met de bovenste laag. Dan houdt je het bodemleven beter in stand dan wanneer je eens in de vijf jaar een hele kuub aarde stort. We maakten meteen goede voornemens...