woensdag 15 februari 2012

Natuuractiviteiten: ringslangen, bijen en vlinders

Zaterdag 10 maart 10-14 uur natuurwerkdag in het Diemerbos
Broedhopen voor ringslangen maken en houtopslag snoeien met de boswachter. Max 25 deelnemers, aanmelden bij ivndiemen@gmail.com. Kinderen vanaf ca. 7 jaar welkom met hun ouders. Stoer werk: laarzen en oude kleren aan.
Plaats: hoofdingang Diemerbos, parkeerplaats bij Muiderstaatweg 60, Diemen



Zondagmiddag 13 mei 14-16 uur lezing en demonstratie bijen door de imker
In het jaar van de bij en het bijentelweekend, lezing en demonstratie van bijenkasten op Langerlust door imker André Abels.
Plaats: boerderij Langerlust , Provincialeweg 24, 1108 AB Amsterdam Zuidoost. Aan de Weespertrekvaart, op fietsafstand van Diemen.

Vrijdagavond 22 juni nachtvlindernacht Gaat niet door!
Werkgroep Diemen doet dit jaar NIET mee aan de landelijke nachtvlindernacht.
Helaas, we hopen volgend jaar weer mee te doen.

zondag 5 februari 2012

Je tuinvijver: hak géén wak

Heb je een tuinvijver met kikker en salamanders, zorg dan dat het water niet langdurig met een ijslaag bedekt blijft. Maar hak géén wak met harde klappen, zet liever een pannetje heet water op het ijs tot het er bijna door zakt. Lees verder bij Vroege vogels en RAVON. Je kunt de luchtcirculatie open houden door holle stengels, bijv. bamboe, in het wak te zetten en iedere dag te bewegen. Of plaats een weliswaar lelijke, maar handige piepschuim ijsvrijhouder, zie de foto. Sneeuw wegvegen helpt je planten om de fotosynthese op gang te houden.

Help de ijsvogel (2): hak een wak

Nee, niet overal wakken hakken! Alleen als je ergens ijsvogels hebt gezien, kijk dan of je de aanwijzingen van de actie 'Hak een wak' kunt opvolgen. Een klein wak maken en open houden op een gunstige plek voor ijsvogels, waar het niet gevaarlijk is voor schaatsers. Graag alle wakken en ijsvogels melden bij Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken via www.vwggooi.nl.

woensdag 1 februari 2012

Help de ijsvogel

In Diemen worden regelmatig ijsvogels gezien. Met de huidige strenge vorst hebben ze het moeilijk, omdat het lastig wordt visjes te vangen. Gelukkig voor de ijsvogel zijn er her en der wakken en blijft het afvoerkanaal van de elektriciteitscentrale meestal ijsvrij.
Als de ijsvogels de huidige vorst overleven, gaan ze in maart nestgelegenheid zoeken. En daar kunnen wij ze bij helpen. De IVN werkgroep heeft in 2010 een aantal ijsvogel-broedwanden aangelegd. Dat leverde meteen al een broedpaartje op. Op zaterdagmiddag 18 februari gaan we de broedwanden onderhouden. We zoeken ongeveer 5 deelnemers om te helpen.
Voor een impressie zie het fotoalbum en de handleiding. Wil je meedoen reageer dan op dit bericht. (Mogelijk andere zaterdag vanwege de vorst)
(foto ivnvechtplassen.org)